czwartek, 14 listopada 2013

Marchew dla serca

Koenzym Q10 raczej nie ma właściwości powstrzymywania starości, a przynajmniej dowody na to są nader wątpliwe. Jego rolą w organizmie i każdej jego komórce jest uczestnictwo w procesach  przemian energetycznych. Dzieje się to w mikroskopijnych organellach komórkowych – mitochondriach. Największe skupiska mitochondriów są w sercu i tam również jest najwięcej koenzymu Q10. Ta pompa zużywa ogromne jego ilości.

Część koenzymu Q10 wytwarza każdy sam w zdrowej wątrobie. Reszta musi być dostarczona w pokarmie, aby serce miało siłę pompować krew, rozprowadzać ją po wszystkich zakamarkach ciała od cebulek włosowych po czubki palców stóp.  Jednym słowem, aby było zdolne podołać tej pracy. Koenzym Q10 w zasadzie znajduje się w każdym pokarmie. Najwięcej jest go rybach morskich, olejach z autentycznie pierwszego tłoczenia, produktach z soi i marchwi.  Marchew jest jedną z roślinnych rekordzistek: w 100 g jest go 1mg, nieco mniej jest w brokułach i jeszcze mniej np. w papryce, a w cebuli prawie wcale. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz