Żołądek
wydziela bardzo silne związki do trawienia pokarmu m.in. kwas solny. A jednak
nie ulega samostrawieniu, ponieważ chroni go mucyna, także produkowana przez
nasz organizm. Kłopoty są wtedy, gdy pojawiają się patologiczne bakterie robiące
wyłom w warstwie ochronnej tworząc ranki, wówczas już nic nie chroni tkanek
przed niszczycielską siłą soków trawiennych. Bólom wrzodowym pomaga sok z
kapusty oraz surówka. Zapobiega również przekształcaniu wrzodów w przewodzie
pokarmowym w nowotwory żołądka,
dwunastnicy i jelita grubego. To warzywo zawiera dużo fitoncydów, związków
bakteriobójczych, zabójczych dla mikrobów oraz substancji inaktywujących kwas
solny wraz z pepsyną, co wpływa na zmniejszenie bólu. Surówka z kapusty zjadana
przynajmniej dwa razy w tygodniu lub szklanka soku pita przez miesiąc wspomaga
leczenie wrzodów przynosząc dużą ulgę w chorobie.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz