niedziela, 17 listopada 2013

Kapusta i nowotwory

Żołądek wydziela bardzo silne związki do trawienia pokarmu m.in. kwas solny. A jednak nie ulega samostrawieniu, ponieważ chroni go mucyna, także produkowana przez nasz organizm. Kłopoty są wtedy, gdy pojawiają się patologiczne bakterie robiące wyłom w warstwie ochronnej tworząc ranki, wówczas już nic nie chroni tkanek przed niszczycielską siłą soków trawiennych. Bólom wrzodowym pomaga sok z kapusty oraz surówka. Zapobiega również przekształcaniu wrzodów w przewodzie pokarmowym w nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. To warzywo zawiera dużo fitoncydów, związków bakteriobójczych, zabójczych dla mikrobów oraz substancji inaktywujących kwas solny wraz z pepsyną, co wpływa na zmniejszenie bólu. Surówka z kapusty zjadana przynajmniej dwa razy w tygodniu lub szklanka soku pita przez miesiąc wspomaga leczenie wrzodów przynosząc dużą ulgę w chorobie. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz