poniedziałek, 25 listopada 2013

Cebulowy syrop na wzmocnienie

W tej chwili ludzkość ma do swojej dyspozycji ponad 400 gatunków różnych jadalnych cebul. Niemal wszystkie są naturalnymi antybiotykami o morderczych właściwościach dla patologicznych bakterii.  Bakteriobójcze winko z cebuli, to po prostu syrop ze średniej wielkości posiekanej cebuli zasypanej cukrem. W czasie krojenia cebuli już zażywamy pierwszego leczniczego efektu: olejek eteryczny unosząc się z białych krążków wyciska łzy, udrożnia nos w czasie kataru, oczyszcza zatoki. Po ok. 2 godzinach cebula zaczyna puszczać sok. Syrop cebulowy podany dzieciom łagodzi kaszel, ułatwia odksztuszanie, oczyszcza drogi oddechowe. Jest to jeden z nielicznych leków przed którymi nie bronią się dzieci. Cebulowy syrop po jednej dobie traci świeżość i zdrowotną moc, więc nie warto robić zapasu.  

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz