W tej chwili
ludzkość ma do swojej dyspozycji ponad 400 gatunków różnych jadalnych cebul.
Niemal wszystkie są naturalnymi
antybiotykami o morderczych właściwościach dla patologicznych bakterii. Bakteriobójcze winko z cebuli, to po prostu
syrop ze średniej wielkości posiekanej cebuli zasypanej cukrem. W czasie
krojenia cebuli już zażywamy pierwszego leczniczego efektu: olejek eteryczny
unosząc się z białych krążków wyciska łzy, udrożnia nos w czasie kataru,
oczyszcza zatoki. Po ok. 2 godzinach cebula zaczyna puszczać sok. Syrop
cebulowy podany dzieciom łagodzi kaszel,
ułatwia odksztuszanie, oczyszcza drogi oddechowe. Jest to jeden z
nielicznych leków przed którymi nie bronią się dzieci. Cebulowy syrop po jednej
dobie traci świeżość i zdrowotną moc, więc nie warto robić zapasu.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz