Części
udarów mózgu z pewnością można byłoby uniknąć, gdyby w podstawowej diecie osób
zagrożonych nimi często gościła gryka. Tym bardziej, że daje wiele wspaniałych
możliwości miłośnikom sztuki kulinarnej. Może być smakowitym dodatkiem do
gulaszów, z jej mąki w Rosji wypieka się chleb, w Pakistanie smaży doskonałe
placki, w Indiach liście i kwiaty je jako warzywo i na całym świecie dodaje do
marnej jakości czekolady. W przypadku udarów gryka nie jest oczywiście lekiem i
nie zastępuje terapii, ale znakomicie ją uzupełnia, ponieważ zawiera w sobie
(oprócz wielu innych walorów odżywczych) rutynę,
która uszczelnia drobne naczynia krwionośne. Rutyna posiada zdolność
inaktywacji wielu szkodliwych w nadmiarze enzymów, które produkuje nasze ciało
m.in. hialuronidazy, która niszczy śródbłonek drobnych naczynek krwionośnych w
całym organizmie, w tym w mózgu przyczyniając się skutecznie do mikrowylewów.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz