środa, 20 listopada 2013

Gryka po wylewach

Części udarów mózgu z pewnością można byłoby uniknąć, gdyby w podstawowej diecie osób zagrożonych nimi często gościła gryka. Tym bardziej, że daje wiele wspaniałych możliwości miłośnikom sztuki kulinarnej. Może być smakowitym dodatkiem do gulaszów, z jej mąki w Rosji wypieka się chleb, w Pakistanie smaży doskonałe placki, w Indiach liście i kwiaty je jako warzywo i na całym świecie dodaje do marnej jakości czekolady. W przypadku udarów gryka nie jest oczywiście lekiem i nie zastępuje terapii, ale znakomicie ją uzupełnia, ponieważ zawiera w sobie (oprócz wielu innych walorów odżywczych) rutynę, która uszczelnia drobne naczynia krwionośne. Rutyna posiada zdolność inaktywacji wielu szkodliwych w nadmiarze enzymów, które produkuje nasze ciało m.in. hialuronidazy, która niszczy śródbłonek drobnych naczynek krwionośnych w całym organizmie, w tym w mózgu przyczyniając się skutecznie do mikrowylewów.  

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz