sobota, 9 listopada 2013

Czarne jagody po wylewach

W obecności witaminy C, witamina P potrafi zdziałać cuda: zapobiega wylewom krwi do mózgu, serca, normalizuje procesy tworzenia czerwonych ciałek krwi, dba o zdrowie naczyń krwionośnych. Witamina P to nic innego jak mieszanina flawonoidów, które po raz pierwszy wyizolowano z pomarańczy i liści winorośli. Później doszukano się ich w wielu innych roślinach, np  borówkach jest ich wyjatkowo dużo. 
Czarne jagody są doskonałym produktem dietetycznym dla osób po przebytych wylewach, zawałach i jedząc je trzeba pamiętać o uzupełnianiu wit. C np. z cytrusów, owoców dzikiej róży, ponieważ bez nich sama witamina P traci swe uzdrawiające moce. Gdzie jeszcze jest wit. P? Na skalę przemysłową otrzymuje ją się z gryki. Oprócz niej jest m.in. w wiśniach, winogronach czerwonych, cytrusach, czarnej porzeczce, owocach rokitnika. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz