W obecności
witaminy C, witamina P potrafi zdziałać cuda: zapobiega wylewom krwi do mózgu, serca, normalizuje procesy tworzenia
czerwonych ciałek krwi, dba o zdrowie naczyń krwionośnych. Witamina P to
nic innego jak mieszanina flawonoidów, które po raz pierwszy wyizolowano z
pomarańczy i liści winorośli. Później doszukano się ich w wielu innych
roślinach, np borówkach jest ich wyjatkowo dużo.
Czarne jagody są doskonałym produktem
dietetycznym dla osób po przebytych wylewach, zawałach i jedząc je trzeba
pamiętać o uzupełnianiu wit. C np. z cytrusów, owoców dzikiej róży, ponieważ
bez nich sama witamina P traci swe uzdrawiające moce. Gdzie jeszcze jest wit. P?
Na skalę przemysłową otrzymuje ją się z gryki. Oprócz niej jest m.in. w
wiśniach, winogronach czerwonych, cytrusach, czarnej porzeczce, owocach
rokitnika.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz