poniedziałek, 9 grudnia 2013

Czarna rzepa po antybiotykach

Biotyny może zabraknąć nam tylko w dwóch przypadkach: po długotrwałej terapii antybiotykami oraz po rygorystycznym odchudzaniu. Kuracja antybiotykowa niszczy także dobre bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, które w zamian za wikt i lokum produkują dla nas m.in. dobroczynną witaminę B5. Równie niebezpieczna jest przesada w stosowaniu diet niskotłuszczowych, ponieważ wówczas także organizmowi zaczyna brakować biotyny, a pierwszym tego objawem jest wypadanie włosów. Do czego niezbędna jest biotyna? Wespół z innymi witaminami z grupy B współuczestniczy w przemianach tłuszczów i białek. Gdzie jej szukać w nagłych przypadkach? W jajkach – 3 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie, drożdżach – 2 czubate łyżki sparzone wrzącym mlekiem zabezpieczają dobową dawkę lub surówka z czarnej rzepy: w 100 g także znajduje się dzienna porcja wit. B5. Czarna rzepa jest rekordzistką wśród warzyw pod względem zasobności w tę witaminę.   

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz