Biotyny może
zabraknąć nam tylko w dwóch przypadkach: po długotrwałej terapii antybiotykami
oraz po rygorystycznym odchudzaniu. Kuracja antybiotykowa niszczy także dobre
bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, które w zamian za wikt i lokum
produkują dla nas m.in. dobroczynną witaminę B5. Równie niebezpieczna jest
przesada w stosowaniu diet niskotłuszczowych, ponieważ wówczas także
organizmowi zaczyna brakować biotyny, a pierwszym tego objawem jest wypadanie
włosów. Do czego niezbędna jest biotyna? Wespół z innymi witaminami z grupy B współuczestniczy w przemianach tłuszczów i
białek. Gdzie jej szukać w nagłych przypadkach? W jajkach – 3 sztuki
pokrywają dzienne zapotrzebowanie, drożdżach – 2 czubate łyżki sparzone wrzącym
mlekiem zabezpieczają dobową dawkę lub surówka z czarnej rzepy: w 100 g także
znajduje się dzienna porcja wit. B5. Czarna rzepa jest rekordzistką wśród
warzyw pod względem zasobności w tę witaminę.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz