wtorek, 31 grudnia 2013

Czereśnie dla zawałowców

Czereśnie są rekordzistkami pod względem zawartości kwasu foliowego, czyli witaminy B9. W 100 g świeżych owoców jest 1/8 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka (400 mcg), co czyni je wprost bezcennymi dla serca i naczyń krwionośnych. Jak dowodzą badania naukowe coraz więcej zawałów dotyka osób szczupłych z prawidłowym cholesterolem.  Winny temu jest aminokwas homocysteina, która niszczy naczynia krwionośne i odkłada się na ich ściankach.  Natomiast przyczyną gromadzenia homocysteiny jest zazwyczaj niedobór kwasu foliowego. Witamina B9 przy współudziale pirydoksyny i kobalaminy rozkłada ten aminokwas i usuwa go. W czereśniach są te związki. Kuracja czereśniowa, czyli zastąpienie jednego posiłku czereśniami w ciągu 3 tygodni, znacząco poprawia kondycję serca i naczyń krwionośnych. Resztę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy można uzupełniać innymi rekordzistami: roślinami strączkowymi np. w 200 g  biblijnej soczewicy i soczewicy jest cała konieczna ilość,  surowym kalafiorem, brokułami, zielonym groszkiem (nie z konserwy), jarmużem, porami, natką pietruszki, brukselką, szparagami i szpinakiem. Dużo witaminy B9 jest również w wątróbkach.

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz