Czereśnie są
rekordzistkami pod względem zawartości kwasu foliowego, czyli witaminy B9. W
100 g świeżych owoców jest 1/8 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka
(400 mcg), co czyni je wprost bezcennymi dla serca i naczyń krwionośnych. Jak
dowodzą badania naukowe coraz więcej
zawałów dotyka osób szczupłych z prawidłowym cholesterolem. Winny temu jest aminokwas homocysteina, która
niszczy naczynia krwionośne i odkłada się na ich ściankach. Natomiast przyczyną gromadzenia homocysteiny
jest zazwyczaj niedobór kwasu foliowego. Witamina
B9 przy współudziale pirydoksyny i kobalaminy rozkłada ten aminokwas i usuwa go.
W czereśniach są te związki. Kuracja czereśniowa, czyli zastąpienie jednego
posiłku czereśniami w ciągu 3 tygodni, znacząco poprawia kondycję serca i
naczyń krwionośnych. Resztę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy można
uzupełniać innymi rekordzistami: roślinami strączkowymi np. w 200 g biblijnej soczewicy i soczewicy jest cała
konieczna ilość, surowym kalafiorem,
brokułami, zielonym groszkiem (nie z konserwy), jarmużem, porami, natką
pietruszki, brukselką, szparagami i szpinakiem. Dużo witaminy B9 jest również w
wątróbkach.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz