Spośród
warzyw marchew jest jednym z doskonalszych naturalnych leków podanych nam przez
naturę do zwalczania miażdżycy.
Marchewka pomaga nam w tym różnymi sposobami. Otóż, w 100 g korzenia zwykle
bywa ponad 5 mg witaminy E, która zapobiega utlenianiu cholesterolu. Dopiero
zmieniony cholesterol osiada w tętnicach tworząc ogniska i blaszki miażdżycowe.
Przy niedoborze tej witaminy dzieje się to błyskawicznie; dzienne
zapotrzebowanie dorosłego człowieka to 15 mg. Przy właściwie zbilansowanej
diecie cały proces tłumiony jest już zarodku. Poza tym korzeń marchwi jest
wyjątkowo zasobny w pektyny, które trwale
wiążą zły cholesterol uwolniony do ich strawienia i w tej formie opuszczają
nasze ciało. Kiedy brakuje takich pokarmów jak marchew, cholesterol z przewodu
pokarmowego powraca przez ścianki jelit do organizmu zatykając tętnice. A kiedy
zlekceważymy pomocną „dłoń” korzenia marchewki w leczeniu miażdżycy pomagają
nasiona zawierające flawonoidy działające przeciwskurczowo na naczynia
wieńcowe.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz