czwartek, 5 grudnia 2013

Marchew przeciwmiażdżycowa

Spośród warzyw marchew jest jednym z doskonalszych naturalnych leków podanych nam przez naturę do zwalczania miażdżycy. Marchewka pomaga nam w tym różnymi sposobami. Otóż, w 100 g korzenia zwykle bywa ponad 5 mg witaminy E, która zapobiega utlenianiu cholesterolu. Dopiero zmieniony cholesterol osiada w tętnicach tworząc ogniska i blaszki miażdżycowe. Przy niedoborze tej witaminy dzieje się to błyskawicznie; dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to 15 mg. Przy właściwie zbilansowanej diecie cały proces tłumiony jest już zarodku. Poza tym korzeń marchwi jest wyjątkowo zasobny w pektyny, które trwale wiążą zły cholesterol uwolniony do ich strawienia i w tej formie opuszczają nasze ciało. Kiedy brakuje takich pokarmów jak marchew, cholesterol z przewodu pokarmowego powraca przez ścianki jelit do organizmu zatykając tętnice. A kiedy zlekceważymy pomocną „dłoń” korzenia marchewki w leczeniu miażdżycy pomagają nasiona zawierające flawonoidy działające przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz