Krwawiące
dziąsła na początku zwykle nie bolą i dlatego ta drobna dolegliwość bywa
lekceważona. Konsekwencje tego mogą być straszne i niewspółmierne do
zaniedbania. Niewielkie ranki w
dziąsłach są bramami dla patologicznych drobnoustrojów przenikających do krwi i
siejących stany zapalne w całym organizmie, ale dość straszenia.
Najczęstszą
przyczyną tych krwawień bywa deficyt w diecie witaminy C. I tutaj suplementy
częściej szkodzą niż pomagają, bowiem organizm łykający tabletki zaczyna nader
niegospodarnie z nią postępować, przyzwyczaja się, z każdym dniem potrzebuje
większych dawek, a nawet wykazuje objawy odstawienia. Jaka jest różnica między
wit. C sztuczną i naturalną? Mają taką samą budowę chemiczną, ale witamina z
owoców i warzyw „opakowana” jest w dodatkowe substancje np. kwasy organiczne
ułatwiające jej wchłanianie w przewodzie pokarmowym i później działanie w
organizmie. To sprawia, że syntetyczna wit. C bywa 3-5 razy gorzej przyswajana
– tak wykazują naukowe badania. W tej sytuacji świetnym rozwiązaniem bywa sok z
aronii: w 100 g (niespełna połowa szklanki) bywa do 1 000 mg wit. C, czyli 11
razy więcej niż potrzebuje zdrowy dorosły organizm. Po tygodniowej kuracji
sokiem z aronii (pół szklanki) problem krwawiących dziąseł powinien
zniknąć.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz