Kłącza
irysów niemieckiego, bladego lub florenckiego z powodzeniem mogą być stosowane
w domowych pastach codziennego użytku odświeżających oddech i wspólnie z innymi
ziołami dezynfekujących jamę ustną. Kłącze tych irysów w sierpniu wykopuję,
myję, cieniutko skrobię usuwając skórkę, ścieram na tarce o grubych oczkach i
suszę w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Świeże kłącze nie
pachnie, dopiero podczas suszenia powstaje iron o fiołkowym dość intensywnym
zapachu. Do przygotowania pasty potrzebna jest łyżka suszonego kłącza, które
mielę w młynku do kawy razem z łyżeczką kwiatów szałwii i 2 łyżki sody oczyszczonej oraz woda do
upłynnienia. Do ziołowych składników i sody dodaję po pół łyżeczki wody aż
uzyskam odpowiadającą mi gęstość pasty, która ma jeszcze tę zaletę, że wybiela
zęby. Pastę tę przygotowuję co drugi dzień.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz