Karczochy to
jeden z wielu przykładów na to, że zawartość talerza jest lekiem. To delikatne
warzywo zawiera cynarynę, która zdecydowanie
poprawia kondycję wątroby, działa żółciopędnie, zmniejsza napięcie mięśni w
drogach żółciowych ułatwiając przepływ żółci oraz przywraca prawidłową
kurczliwość pęcherzyka żółciowego. Dodatkowym atutem karczochów jest
zawartość kwasów glikolowego i glicerowego, które współuczestniczą w spalaniu
komórkowym. Inną ich zaletą jest obniżanie złego cholesterolu. Przy tych
wszystkich zaletach warzywo to ma także wady: nie sposób codziennie go jeść i,
niestety, jest drogie. Aby nie przepłacać za suplementy z tego warzywa, można
po prostu część racjonalnie je zagospodarować: przyciąć łuski okrywy przed
gotowaniem i ususzyć je w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C, zmielić w
młynku, przesypać do szczelnego pojemnika i używać życia przy stole po
uprzednim łyknięciu łyżeczki karczochowego proszku.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz