środa, 20 listopada 2013

Karczoch dla wątroby

Karczochy to jeden z wielu przykładów na to, że zawartość talerza jest lekiem. To delikatne warzywo zawiera cynarynę, która zdecydowanie poprawia kondycję wątroby, działa żółciopędnie, zmniejsza napięcie mięśni w drogach żółciowych ułatwiając przepływ żółci oraz przywraca prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego. Dodatkowym atutem karczochów jest zawartość kwasów glikolowego i glicerowego, które współuczestniczą w spalaniu komórkowym. Inną ich zaletą jest obniżanie złego cholesterolu. Przy tych wszystkich zaletach warzywo to ma także wady: nie sposób codziennie go jeść i, niestety, jest drogie. Aby nie przepłacać za suplementy z tego warzywa, można po prostu część racjonalnie je zagospodarować: przyciąć łuski okrywy przed gotowaniem i ususzyć je w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C, zmielić w młynku, przesypać do szczelnego pojemnika i używać życia przy stole po uprzednim łyknięciu łyżeczki karczochowego proszku. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz