Atomy cynku mężczyźni wbudowują w cząsteczki
swoich hormonów męskich.
Z jego
niedoborem zagraża im bezpłodność,
co udowodniono naukowo, ponieważ jest plemników
mniej, są słabsze i mało energiczne, częstsze są zaburzenia w funkcjonowaniu prostaty i jej przerost. Dowiedziono,
że w chorym gruczole krokowym jest
znacznie mniejsze stężenie tego pierwiastka niż w zdrowym. Dzienne zapotrzebowanie
dorosłego zdrowego człowieka na cynk wynosi 15 mg. O dawkach dla chorych
decyduje lekarz i zwykle jest to ok. 50 mg dziennie. Cynku można szukać np. w nasionach maku, gdzie w 100 g jest go zwykle 10 mg. Wspaniałym
źródłem są pestki dyni zawierające
zwykle 7 mg. Spore ilości są w warzywach strączkowych np. ciecierzycy, soi,
soczewicy. Oprócz tego w mięsach, a zwłaszcza różnych wątróbkach, oraz serach
żółtych. Jedno jajko, w zależności od karmy, może mieć do 4 mg. Jednak nic nie
przebije otrębów pszennych – 13 mg. Dbając o prawidłowe zaopatrzenie organizmu
z cynk trzeba pamiętać, by nie przyjmować go jednocześnie suplementami
zawierającymi błonnik. W błonniku
występuje kwas fitynowy, który w przewodzie pokarmowym łączy się cynkiem
znacznie utrudniając jego wchłanianie.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz