wtorek, 10 grudnia 2013

Migdaly na zły cholesterol

W migdałach i ich otrębach występują fitosterole, substancje wychwytujące w jelitach zły cholesterol. Ów zły cholesterol w 80 proc. wytwarza nasza wątroba i często nie zna w tym umiaru. Uwalniany jest wraz z żółcią do trawienia pokarmów. Zbyt duża produkcja nieadekwatna do potrzeb posiłku sprawia, że jego część powraca przez ścianki jelit do organizmu, krąży wraz z krwią i osiada w tętnicach tworząc złogi. Fitosterole z migdałów tworzą z wysłanym do trawienia cholesterolem trwałe, nieprzyswajalne połączenia i w tej formie opuszczają ciało. Dzienna porcja migdałów obniżająca poziom złego cholesterolu o 10 proc. to 30 g. Dla kobiet w okresie przekwitania ta ilość jeszcze jedną zaletę: zawiera sporą dawkę fitoestrogenów, związków zbliżonych działaniem do estrogenów. A to, mimo kaloryczności migdałów, ogranicza tycie w okresie, kiedy organizm walczy o wytworzenie jak największej ilości tkanki tłuszczowej, która w zastępstwie wyciszonych jajników produkuje namiastkę estrogenów.       

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz