środa, 25 grudnia 2013

Przeciwcukrzycowy mniszek (mlecz)

Cukry redukujące w kwiatach mniszka lekarskiego (mleczu) wraz z pozostałymi substancjami aktywnymi m.in. trójterpenami, flawonoidami, karotenoidami, olejkiem eterycznym bywają pomocne w początkach cukrzycy oraz przy odchudzaniu, bowiem zmniejszają poziom cukru we krwi. Można je dodawać do innych przeciwcukrzycowych ziół np. sproszkowanych strąków fasoli, liści czarnej jagody, rutwicy. Kwiaty albo jem od razu świeżo zerwane (po wytrząśnięciu czarnych lokatorów) albo suszę i później 1 łyżkę gotuję w szklance wody przez 3 minuty na malutkim ogniu pod przykryciem, odstawiam do naciągnięcia i wypijam po pół filiżanki 3 razy dziennie.   

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz