Czasami
wbrew woli możemy być nadgorliwi, np. wytwarzając w żołądku zbyt dużo kwasu
solnego współuczestniczącego w trawieniu pokarmu. Nadkwaśności towarzyszą kwaśne oddechy i wymioty, octowy posmak w
ustach, ogólne osłabienie i notoryczne zmęczenie. Jednym z ziół normujących
sytuację są kwiaty robinii, częściej nazywaną u nas akacją. Jej działanie
wspomagają działając osłonowo korzeń prawoślazu oraz nasiona gorczycy białej.
Uwalniane z nich śluzy powlekają ścianki przełyku, żołądka i jelit chroniąc je
przed niszczycielską siłą kwasu solnego. Ziołową herbatkę przygotowuję z 1
łyżki korzenia prawoślazu lub 1 łyżki nasion gorczycy, które gotuję w szklance
wody przez 3 minuty, po 20 minutowym naciągnięciu i odcedzeniu napój jest
gotowy. Przed posiłkiem należy zażyć szczyptę suszonych sproszkowanych kwiatów
akacji i popić pół filiżanką przygotowanego odwaru.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz