sobota, 14 grudnia 2013

Akacja na nadkwaśność

Czasami wbrew woli możemy być nadgorliwi, np. wytwarzając w żołądku zbyt dużo kwasu solnego współuczestniczącego w trawieniu pokarmu. Nadkwaśności towarzyszą kwaśne oddechy i wymioty, octowy posmak w ustach, ogólne osłabienie i notoryczne zmęczenie. Jednym z ziół normujących sytuację są kwiaty robinii, częściej nazywaną u nas akacją. Jej działanie wspomagają działając osłonowo korzeń prawoślazu oraz nasiona gorczycy białej. Uwalniane z nich śluzy powlekają ścianki przełyku, żołądka i jelit chroniąc je przed niszczycielską siłą kwasu solnego. Ziołową herbatkę przygotowuję z 1 łyżki korzenia prawoślazu lub 1 łyżki nasion gorczycy, które gotuję w szklance wody przez 3 minuty, po 20 minutowym naciągnięciu i odcedzeniu napój jest gotowy. Przed posiłkiem należy zażyć szczyptę suszonych sproszkowanych kwiatów akacji i popić pół filiżanką przygotowanego odwaru.

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz