Owoce pigwy
zawierają dużo żelaza: w 100 g aż
1,5 mg. To sprawia, że znakomicie nadają się do uzupełniania niedoborów tego pierwiastka w organizmie np. przy
anemii kobiecej, zwłaszcza że towarzyszą mu witaminy poprawiające działanie
całego układu krwionośnego m.in. wit. C – narzędzie do produkcji erytrocytów,
wit. B1 wzmacniająca serce, wit. B9 zapobiegająca agregacji erytrocytów oraz
ułatwiające jego przyswajanie. Do uzupełnienia zestawu konieczna jest także
wit. B12 i ją znajdziesz np. w jajku (nie występuje w owocach i warzywach).
Wzbogacenie diety w owoce pigwy ma tę zaletę, że są one mało kaloryczne,
ponieważ zawierają mało cukrów i znikomą
ilość tłuszczów: 100 g dostarcza zaledwie 35 kcal. Problemem jest tylko
zdobycie pigwy – jeżeli nie masz własnego ogrodu – ponieważ w hipermarketach
widziałam tylko krzyżówkę pigwy z jabłonią, a to już nie to samo.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz