piątek, 27 grudnia 2013

Pigwa na niedokrwistość

Owoce pigwy zawierają dużo żelaza: w 100 g aż 1,5 mg. To sprawia, że znakomicie nadają się do uzupełniania niedoborów tego pierwiastka w organizmie np. przy anemii kobiecej, zwłaszcza że towarzyszą mu witaminy poprawiające działanie całego układu krwionośnego m.in. wit. C – narzędzie do produkcji erytrocytów, wit. B1 wzmacniająca serce, wit. B9 zapobiegająca agregacji erytrocytów oraz ułatwiające jego przyswajanie. Do uzupełnienia zestawu konieczna jest także wit. B12 i ją znajdziesz np. w jajku (nie występuje w owocach i warzywach). Wzbogacenie diety w owoce pigwy ma tę zaletę, że są one mało kaloryczne, ponieważ zawierają mało cukrów i znikomą ilość tłuszczów: 100 g dostarcza zaledwie 35 kcal. Problemem jest tylko zdobycie pigwy – jeżeli nie masz własnego ogrodu – ponieważ w hipermarketach widziałam tylko krzyżówkę pigwy z jabłonią, a to już nie to samo. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz