Bioflawonoidy,
to nic innego jak inna nazwa witaminy P, a tej znajduje się pod dostatkiem np.
w dyni. Zasadniczą funkcją tej grupy związków chemicznych w naszym organizmie
jest uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Ich ostry i długotrwały deficyt może doprowadzić do nader przykrych – wręcz
ostatecznych – chorób np. spowodować obrzęk mózgu, przy którym pękanie naczynek
krwionośnych i drobne krwawienia wewnętrzne wydają się być nic nie znaczącym
epizodem. Niedobór wit. P powoduje, że wszystkie komórki ciała od cebulek
włosów po czubki stóp są niedożywione i
nie dotlenione. Wtedy wszystko zaczyna szwankować. Bioflawonoidy znajdują
się w wielu owocach i warzywach, a jednym z najzasobniejszych jest dynia i jej
pestki, po które można sięgać w każdej chwili zasilając się nie tylko w wit. P,
ale i niemal pełen zestaw witamin B, znaczną ilość wit. C, A i E, zestaw
karotenów oraz duże ilości pierwiastków np. cynku, miedzi, żelaza, magnezu i
potasu.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz