środa, 4 grudnia 2013

Dynia na mocne żyły

Bioflawonoidy, to nic innego jak inna nazwa witaminy P, a tej znajduje się pod dostatkiem np. w dyni. Zasadniczą funkcją tej grupy związków chemicznych w naszym organizmie jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Ich ostry i długotrwały deficyt może doprowadzić do nader przykrych – wręcz ostatecznych – chorób np. spowodować obrzęk mózgu, przy którym pękanie naczynek krwionośnych i drobne krwawienia wewnętrzne wydają się być nic nie znaczącym epizodem. Niedobór wit. P powoduje, że wszystkie komórki ciała od cebulek włosów po czubki stóp są niedożywione i nie dotlenione. Wtedy wszystko zaczyna szwankować. Bioflawonoidy znajdują się w wielu owocach i warzywach, a jednym z najzasobniejszych jest dynia i jej pestki, po które można sięgać w każdej chwili zasilając się nie tylko w wit. P, ale i niemal pełen zestaw witamin B, znaczną ilość wit. C, A i E, zestaw karotenów oraz duże ilości pierwiastków np. cynku, miedzi, żelaza, magnezu i potasu.   

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz