środa, 25 grudnia 2013

Miedziane ziemniaki

Już od 14 tysięcy lat ziemniaki towarzyszą ludziom i z pewnością nastąpi ciąg dalszy. Racjonalnych powodów goszczenia ich na talerzu jest mnóstwo, np. troska o stawy lub urodę.  Dlaczego? Dzięki miedzi utrzymywane są wiązania kolagenowe, czyli mocna, zwarta  zdrowa chrząstka i skóra bez zmarszczek. W 100 g ziemniaków bywa do 100 mcg miedzi, w dodatku w formie dobrze przyswajalnej przez organizm. W przypadku miedzi jest to szczególnie ważne, ponieważ cynk, siarka, molibden upośledzają jej wchłanianie i czasem może się zdarzyć, że jakieś pokarmy są zasobne w miedź, ale  wysoka zawartość pozostałych pierwiastków sprawia, że nie zasili ona organizmu. Jedząc ziemniaki wykorzystujemy całą porcję miedzi. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz