Już od 14
tysięcy lat ziemniaki towarzyszą ludziom i z pewnością nastąpi ciąg dalszy.
Racjonalnych powodów goszczenia ich na talerzu jest mnóstwo, np. troska o stawy
lub urodę. Dlaczego? Dzięki miedzi utrzymywane
są wiązania kolagenowe, czyli mocna,
zwarta zdrowa chrząstka i skóra bez
zmarszczek. W 100 g ziemniaków bywa do 100 mcg miedzi, w dodatku w formie
dobrze przyswajalnej przez organizm. W przypadku miedzi jest to szczególnie
ważne, ponieważ cynk, siarka, molibden upośledzają jej wchłanianie i czasem
może się zdarzyć, że jakieś pokarmy są zasobne w miedź, ale wysoka zawartość pozostałych pierwiastków
sprawia, że nie zasili ona organizmu. Jedząc ziemniaki wykorzystujemy całą
porcję miedzi.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz