W 100 g
wiśni jest aż 70 mcg kwasu foliowego (witaminy B9). To absolutny rekord wśród
świeżych owoców. Taka ilość witaminy B9 czyni je niemal lekiem zapobiegającym
udarom mózgu. Kwas foliowy przy współudziale kobalaminy i pirydoksyny –
wszystkie są w wiśniach – rozkłada aminokwas homocysteinę, która niszczy
delikatny śródbłonek naczyń tętniczych mózgu. W tym przypadku zasada jest
prosta: długotrwały niedobór wit. B9
równa się w przyszłości udarom. Wiśnie znakomicie uzupełniają deficyt kwasu
foliowego: w pół kg jest całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka (400
mcg).
Poza nimi imponujące ilości tej witaminy są m.in. w brukselce, brokułach,
jarmużu, kalafiorze, nasionach fasoli i fasolce szparagowej, szparagach i
wątróbkach. Warto również zasilać organizm zwykłymi drożdżami piekarskimi
zalanymi wrzącym mlekiem dla ich zabicia, ponieważ 100 g drożdży ma aż 10 razy
więcej tych witamin niż rekordowe wiśnie.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz