wtorek, 5 listopada 2013

Wiśnie zapobiegają udarowi mózgu

W 100 g wiśni jest aż 70 mcg kwasu foliowego (witaminy B9). To absolutny rekord wśród świeżych owoców. Taka ilość witaminy B9 czyni je niemal lekiem zapobiegającym udarom mózgu. Kwas foliowy przy współudziale kobalaminy i pirydoksyny – wszystkie są w wiśniach – rozkłada aminokwas homocysteinę, która niszczy delikatny śródbłonek naczyń tętniczych mózgu. W tym przypadku zasada jest prosta: długotrwały niedobór wit. B9 równa się w przyszłości udarom. Wiśnie znakomicie uzupełniają deficyt kwasu foliowego: w pół kg jest całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka (400 mcg). 
Poza nimi imponujące ilości tej witaminy są m.in. w brukselce, brokułach, jarmużu, kalafiorze, nasionach fasoli i fasolce szparagowej, szparagach i wątróbkach. Warto również zasilać organizm zwykłymi drożdżami piekarskimi zalanymi wrzącym mlekiem dla ich zabicia, ponieważ 100 g drożdży ma aż 10 razy więcej tych witamin niż rekordowe wiśnie.  

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz