środa, 6 listopada 2013

Orzechy włoskie kontra miażdżyca

Mechanizm powstawania blaszek miażdżycowych nie do końca jest wyjaśniony. Wiadomo, że do uszkodzonej ściany tętnicy organizm wysyła cholesterol. Tam wchodzi on w reakcję z tlenem z krwi tworząc coraz bardziej twardniejącą i powiększającą się blaszkę miażdżycową. Z czasem utrudnia ona przepływ krwi. Zapobiegać można temu zdrowym stylem życia i dietą, w której powinny znaleźć się orzechy włoskie. Badania naukowe dowiodły, że osoby dbające o prawidłowe dawki witaminy E nie mają kłopotów ze stwardnieniem tętnic.


W 100 g orzechów włoskich jest ¼ dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. W tych smakowitych nasionach jest także selen, który przedłuża działanie wit. E oraz sprawia, że jest ona efektywniejsza. Inną zaletą orzechów są tłuszcze o właściwej proporcji kwasów nasyconych do nienasyconych, co znacznie utrudnia odkładanie złego cholesterolu. Jak działa wit. E? Jest silnym przeciwutleniaczem, przerywa proces tworzenia blaszki miażdżycowej już na samym początku uniemożliwiając łączenie cholesterolu z tlenem

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz