Mechanizm
powstawania blaszek miażdżycowych nie do końca jest wyjaśniony. Wiadomo, że do
uszkodzonej ściany tętnicy organizm wysyła
cholesterol. Tam wchodzi on w
reakcję z tlenem z krwi tworząc coraz bardziej twardniejącą i powiększającą
się blaszkę miażdżycową. Z czasem utrudnia ona przepływ krwi. Zapobiegać można
temu zdrowym stylem życia i dietą, w której powinny znaleźć się orzechy
włoskie. Badania naukowe dowiodły, że osoby dbające o prawidłowe dawki witaminy
E nie mają kłopotów ze stwardnieniem tętnic.
W 100 g orzechów włoskich jest ¼ dziennego
zapotrzebowania dorosłej osoby. W tych smakowitych nasionach jest także selen, który przedłuża działanie wit. E
oraz sprawia, że jest ona efektywniejsza. Inną zaletą orzechów są tłuszcze
o właściwej proporcji kwasów nasyconych do nienasyconych, co znacznie utrudnia
odkładanie złego cholesterolu. Jak działa wit. E? Jest silnym
przeciwutleniaczem, przerywa proces
tworzenia blaszki miażdżycowej już na samym początku uniemożliwiając łączenie
cholesterolu z tlenem.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz