poniedziałek, 3 marca 2014

Cebula z czosnkiem na chore stawy

Cebula z czosnkiem są doskonałym uzupełnieniem diety w różnych chorobach stawów dzięki wysokiej zawartości siarki hamującej produkcję hormonów podtrzymujących stany zapalne – to jedna zaleta tych warzyw. Druga to mnogość związków aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych wspomagających organizm w walce o zdrowe stawy. Trzecia to ich wpływ na przemiany tłuszczów, co ma bardzo duże znaczenie, ponieważ do pogłębiania się choroby przyczynia się własna tkanka tłuszczowa wytwarzająca adipokininy, cytokininy, prostaglandyny nasilające stan zapalne. Na nieco mniejsze ilości siarki są w rzodkwi i rzodkiewkach. Siarki z warzyw nie można przedawkować – to dobra wiadomość, zaś zła – nie chomikujemy jej, lecz nadmiar wydalamy z moczem, a nawet płucami wydychając ją wraz z powietrzem. 

Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz