Cebula z
czosnkiem są doskonałym uzupełnieniem diety w różnych chorobach stawów dzięki wysokiej
zawartości siarki hamującej produkcję hormonów podtrzymujących stany zapalne –
to jedna zaleta tych warzyw. Druga to mnogość związków aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych wspomagających
organizm w walce o zdrowe stawy. Trzecia to ich wpływ na przemiany tłuszczów,
co ma bardzo duże znaczenie, ponieważ do pogłębiania się choroby przyczynia się
własna tkanka tłuszczowa wytwarzająca adipokininy, cytokininy, prostaglandyny
nasilające stan zapalne. Na nieco mniejsze ilości siarki są w rzodkwi i rzodkiewkach.
Siarki z warzyw nie można przedawkować – to dobra wiadomość, zaś zła – nie
chomikujemy jej, lecz nadmiar wydalamy z moczem, a nawet płucami wydychając ją wraz
z powietrzem.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz