Jak cenna
jest brukselka mogą przekonać się osoby
cierpiące na migrenowe ataki. Częste posiłki z tego warzywa zmniejszają ich
nasilenie dzięki bogactwu witaminy B2, czyli ryboflawiny. Jak dowodzą badania
naukowców niedobory tej witaminy
skutkują zwiększeniem ilości ataków migren i mocą bólu. W 100 g brukselki
jest aż 0,2 mg wit. B2, co zapewnia 1/6 dziennego zapotrzebowania. Wziąwszy pod
uwagę fakt, iż do obiadu zjada się jej więcej, to w większym stopniu
zabezpiecza konieczną dawkę. Oprócz niej warzywami bogatymi w ryboflawinę są
botwinka, kukurydza słodka, rewelacyjna jest natka pietruszki (0,3 mg),
szczypiorek (0,2 mg), szpinak (0,2 mg). Dużo zawierają jej kasztany, kokosowe
wiórki, migdały oraz orzechy laskowe.
Wit. B2 bierze udział w przemianach energetycznych każdej komórki i
prawdopodobnie w czasie ataku migreny łagodzi bolesne skutki dzięki doładowaniu mózgu pozytywną energią.
Codziennie nowe informacje, przepisy, zdrowie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz